Platform - Ruby Mariama Laura Andersen Ndoye & Aysha Amin

Nikolaj Kunsthal har åbnet et helt nyt udstillingsrum, der er dedikeret unge kunstnere og kuratorer. Ruby Mariama Laura Andersen Ndoye og Aysha Amin indtager Platform fra 3. juni til 17. juli med udstillingen Amalgamation No. 7

Hvordan dyrker vi vores selvbillede i fremtiden? Bør kapløbet om at blive det ultimative supermenneske stoppes? Skruer vi op for funktion frem for form? Hvilke karakterer og roller tager vi med os ind i fremtiden? Skriver vi den sorte krop ind i fremtidens historie?

I denne udstilling dykker vi ned i et univers, hvor vi kan drømme os bort og få et indblik i en fremtid, hvor mennesket har eksperimenteret med skønhedsoperationer og ændringer af selve knoglestrukturens funktion - i jagten på at optimere egenskaber og skabe unikke identiteter.

Ruby Mariama Laura Andersen Ndoyes kunstneriske arbejde er bygget op omkring historiefortælling og spekulativ menneskelig evolution, som hun undersøger ud fra ideen om, at mennesker og væsener spiller forskellige roller i forskellige miljøer og derfor udtrykker sig og fremstår i forskellige former.

Titlen Amalgamation No. 7 stammer fra ordet amalgamation, hvilket betyder processen at kombinere og forene. Nummeret syv refererer til et norsk folkeeventyr Den syvende far i huset og til de syv hoveder i udstillingen. I reference til fortællingen lægges der særligt vægt på det sidste hoved af de syv eller det sidste eksperiment som led i evolutionen.

I Ndoyes univers har mennesker på trods af teknologi og biologiens progression valgt at beholde gamle traditioner og ritualer i en slags nostalgipsykose. For selv om mennesket fremstår mere robust og optimeret, eksisterer der stadig en længsel efter det gamle.

Igennem keramiske portrætter og et helligt alter med en fremmed gud dannes rammen for vores drømme om fremtiden. Vores drømmende, visuelle univers er altid et spejlbillede af, hvad vi ser og oplever gennem livet.

Universets sjæl er især vigtig for Ndoye, og hun interesserer sig for forskellige rum og steders atmosfære. Hvordan kan mørke og mystik injiceres i et univers, uden at det bliver for konkret og synligt? Er det noget, der opstår i publikums kroppe?

Ndoyes ide er at invitere publikum ind i et af sine mange universer, der her er drømmende og observerende. Hendes univers kan ses som et åbent fortolkningsrum, hvor man kan forsvinde ind i alternative fortællinger, man selv skaber ved at være i rummet.

Vi fejrer åbningen af Amalgamation No. 7 torsdag d. 2. juni fra kl. 16-19. Følg ferniseringens Facebook event

Kort om Ruby Mariama Laura Andersen Ndoye og Aysha Amin  

Ruby Mariama Laura Andersen Ndoye (f. 1993) er en norsk-gambiansk kunstner, som bor og arbejder i København. Hun har en BA-grad i Fashion and Texile fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2021 og har siden da udvidet sit kunstneriske felt ved at arbejde med forskellige medier.

Ndoyes arbejde er afrofuturistisk, og hun er dybt fascineret af karakterer og de roller, vi hver især bærer med os ud fra, hvordan vi vælger at udtrykke os, og hvem vi omgås. Hun er specielt tiltrukket af perioder og universer, hun ikke selv har oplevet - både fantasi, fremtid og historie. Ndoye vil gerne fortælle nye historier, som kan hjælpe os med at udvikle vores fantasi og minde os om vores uendelige muligheder for at drømme. Ved at stimulere menneskets fantasi og skabe et rum for nye sammensætninger af historier og erfaringer kan vi lykkes med at nedbryde fordomme i mødet med det ukendte.

Aysha Amin (f. 1996) er kunstner, gallerist, projektleder og kurator. Hun er medstifter og daglig leder på Andromeda8220. Desuden arbejder Amin som Aarhus-korrespondent for arkitekturbladet The Funambulist og som co-kurator på CAFx Aarhus Arkitektur Festival.

Amins arbejde har været udstillet på bl.a. Arkitekturbiennalen i Venedig 2018, DAAD Galerie under Berlin Biennale 2020, SMK og Art Hub Copenhagen. Amins arbejde bevæger sig i krydsfeltet mellem arkitektur og kunst. Hendes tilgang er legende, nysgerrig og drømmende - hun er optaget af en kritisk udforskning af relationen imellem det materielle/immaterielle, det lokale/globale, individet/fællesskabet, konstruktionen og oplevelsen af magtstrukturer, minder og menneskets sanser. Dette udfolder hun igennem diverse arkiveringsprocesser, interventioner, installationer, film og lyd.

Fotograf
Mads Holm
Fotograf
Mads Holm
Fotograf
Selvportræt
Fotograf
Mads Holm