Præmiering af The Cult of Oxytocin

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst har valgt at præmiere Ditte Ejlerskovs anmelderroste udstilling i Nikolaj Kunsthal

Kunstfondens legatudvalg har en unik indsigt i, hvad der rører sig i kunsten lige nu og her. Derfor præmierer de hvert år et antal aktuelle kunstnere og nye værker, som fortjener særlig opmærksomhed. Og som viser mod, udsyn og kunstnerisk talent og baner nye veje for vores kunstoplevelser.

I år er valget blandet andet faldet på Ditte Ejlerskov meditative og kultiske totalinstallation "The Cult of Oxytocin".

Udstillingen åbnede tilbage i februar og kan opleves i Nikolaj Kunsthal frem til og med søndag d. 8. maj.

Du kan læse legatudvalgets begrundelse for præmieringen tekstboksen nedenfor. 

Læs uddrag af udstillingsanmeldelser

Deltag i omvisning ved Ditte Ejlerskov 5. maj fra kl. 17:00 (inkl. vin)

Udvalgets begrundelse for præmiering af udstillingen

Ditte Ejlerskovs soloudstilling "The Cult of Oxytocin" i Nikolaj Kunsthal blander meditativt malerier med digitale medier i en vellykket totalinstallation, der rejser vigtige spørgsmål bl.a til den eksplosive stigning i antallet af mennesker, der lider af stress og udbrændthed.  

Ditte Ejlerskov har gennem længere tid været optaget af kunstens rensende egenskaber, farvernes healende kraft og den evige kamp mellem hormonerne oxytocin og adrenalin. Hun udfolder denne indre kamp gennem en virtuel skulptur af to kvindelige brydere, der er skabt med inspiration fra Uffizi-galleriets berømte værk "Bryderne", en antik skulptur af to mandlige brydere. Ejlerskovs kvindelige brydere er  omdrejningspunktet  for udstillingen. Den kvindelige bryder præsenteres bla. i store jacquard vævede vægtæpper,  3D-printede skulpturer og malerier. For Ejlerskov repræsenterer de to kvindelige brydere hhv hormonet oxytocin (kærlighedshormon) og hormonet adrenalin (kamphormon). To hormoner, der kæmper om magten i menneskets blod. 

Som modspil til de kæmpende kvinder indgår de 3x3 meter store "Gradiant Paintings", som efter sigende har kromoterapeutiske effekter. Så tidligt som i 1025 diskuteredes i den persiske encyklopædi "Canon of Medicine", hvordan man metodisk brugte farvet lys til at balancere kroppens manglende energi - både på et fysisk, følelsesmæssigt, åndeligt og psykisk niveau.

Kunsthallens Øvre galleri er omdannet til en form for meditationscenter. Her møder beskueren først en Avatar, der med en rolig forførende stemme inviterer ind til The Gateway; en 13 minutter lang meditations-session, som man kan opleve ved at tage skoene af og lægge sig på de store gulvtæpper, der er spredt ud over galleriets gulv. Her ligger man og kigger op i de høje kirkelofter, der er belyst af videoprojektioner og fungerer som porten  til en rejse ud i det store univers, alt imens det tilhørende meditative soundscape, sender én ind til afslappende områder i sit indre univers. Og det virker!

Ditte Ejlerskov præmieres for en imponerende helstøbt totaloplevelse, der på direkte og poetisk vis påvirker både krop og sjæl og får én til at til at reflektere over betingelserne i vores moderne liv.